Zapiski i przemyślenia zwariowanej gospodyni




Blog > Komentarze do wpisu
Paszteciki drożdzowe

Święta już tuż, tuz, czas zacząć  przygotowania. Pewne potrawy można zrobić wcześniej. Do takich należą paszteciki drożdżowe. Upieczone wcześniej zamrażamy. Rozmrozić możemy tuż przed podaniem, w piekarniku lub mikrofalówce.

składniki ciasta

  • 2 szklanki maki
  • 12,5 dag masła roślinnego lub margaryny
  • ½ szklanki śmietany
  • 2 dag drożdży
  • pół łyżeczki soli i szczypta gałki muszkatowej

do posypania kminek lub inne ziółka, ja posypuje ziołami prowansalskimi

 Farsz - może być mięso gotowane, zmielone, wymieszane z przesmażoną cebulką , mogą być smażone i posiekane drobniutko pieczarki, do farszu z pieczarek lub innych grzybów i do farszu z kapusty dodajemy jajko.
Ciasto robimy bardzo prosto, każdemu się uda, śmietanę mieszamy z drożdżami i zostawiamy w tym czasie siekamy tłuszcz z mąką, dodajemy do niej śmietanę z drożdżami, nie zapominamy o soli wszystkie składniki mieszamy i  zagniatamy gładkie ciasto. Gdy ciasto jest już wyrobione, nakrywamy je miską i bierzemy się za przygotowywanie farszu, mięso mielimy z przesmażoną cebulką, jeśli chcemy zrobić paszteciki grzybowe to gotujemy wcześniej grzyby i tez mielimy lub drobniutko siekamy, tak samo przygotowujemy kapustę, mieszamy z jajkiem. Farsz musi być dosyć gesty. Gotowy farsz nakładamy na pasy z ciasta( robimy ruloniki i rozwałkowujemy na paski ) i zwijamy jak roladę smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ulubionymi ziołami. kroimy na poprzeczne paseczki i pieczemy około 15 minut w temperaturze 250 stopni.

paszteciki

czwartek, 08 grudnia 2011, dusia510
Komentarze
2011/12/08 22:09:56
Bardzo pysznie wyglądają...)))
-
2011/12/08 22:27:44
smaczneee z wyglądu!